Mějte úsměv jako hollywoodské hvězdy: Zvolte správnou metodu bělení zubů

Mějte úsměv jako hollywoodské hvězdy: Zvolte správnou metodu bělení zubů - Inmagazin.cz Kategorie: RODINA

Kdo by netoužil po zářivém úsměvu, který mají hollywoodské hvězdy? Pokud se potýkáte se zabarvenými zuby, můžete se jich zbavit bělením. Čtěte dál a zjistěte, jak dosáhnout krásného bílého úsměvu a jakou metodu bělení zubů zvolit i které se vyhnout.



Jak mít bílé zuby?

Pro udržení bělosti svých zubů je důležité dodržovat správnou péči a vyhýbat se potravinám i návykům, které mohou váš chrup zabarvit, jako jsou káva, některé čaje, červené víno, a hlavně nikotin. Pokud už zabarvené zuby máte, můžete se je nechat vyblýskat pomocí několika metod bělení zubů, které rozebíráme dále v textu.

1. Vnější bělení zubů

Bělicí prostředky se aplikují na zuby zvenčí. Využívá se většinou peroxid vodíku nebo karbamidperoxid ve formě gelu. Tyto přípravky mění žluté pigmenty a pigmenty usazené v horních vrstvách zubní skloviny na bezbarvé sloučeniny.

úsměv

Máte na výběr dvě možnosti bělení:

  1. Bělení zubů u zubaře nebo dentální hygienistky – jedná se o profesionální a šetrné bělení zubním specialistou.
  2. Domácí bělení zubů pod vedením zubaře – od zubního lékaře obdržíte speciální dlahu, do které vložíte bělicí gel. Poté ji nosíte zhruba sedm až deset dnů. Po dokončení domácího bělení vám zubní lékař dobílí zuby k dokonalosti ve své ordinaci. Poté si můžete odstín zubů udržovat opět doma. Tato kombinovaná forma mívá lepší výsledky.

Záměrně tady neuvádíme domácí bělení volně dostupnými přípravky (bělicí pásky, zubní pasty, UV světla atp.). Tyto přípravky jsou totiž nejméně spolehlivé a při jejich nesprávném použití můžete svým zubům dokonce uškodit. Výsledek bělení rozhodně nebude srovnatelný s profesionálním přístupem zubaře.

A už vůbec nebudeme zmiňovat bělení zubů přírodní cestou (citronová šťáva se sodou, jahody a sůl nebo pasta z vody či tuku a popela). Na babské rady při bělení zubů rozhodně zapomeňte, zubní sklovinu vám totiž můžou nenávratně poškodit.

2. Vnitřní bělení zubů

Vnitřní bělení slouží ke zesvětlení zabarveného umrtveného zubu, například po čistění zubních kanálků. V tomto případě vloží lékař do zubu bělidlo (obvykle směs peroxidu vodíku a perboritanu sodného) a zub následně uzavře. Bělidlo pak působí několik týdnů, dokud zub nedosáhne požadovaného zesvětlení.

3. Bělení zubů UV lampou nebo pomocí laseru

Při této metodě se na zuby aplikuje peroxid vodíku, který se aktivuje laserem nebo UV zářením. Pro dosažení nejlepších výsledků je obvykle nutné absolvovat několik ošetření.

Kdo by neměl bělení zubů podstupovat?

Bělení zubů se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, ale také dětem do věku 18 let. Kromě toho není vhodné také pro osoby s kazy a zánětem dásní.

Kolik stojí bělení zubů?

Cena bělení zubů se u zubaře nebo dentální hygienistky obvykle pohybuje od 5 000 Kč do 10 000 Kč za jednu aplikaci. Závisí to na typu použité metody bělení a rozsahu potřebné péče. Informace o cenách hledejte v ceníku na webu vašeho zubního lékaře nebo přímo v zubní ordinaci.

Volně prodejné bělicí prostředky mají nejenom nižší účinnost, ale způsobují také podráždění dásní nebo citlivost zubů. Bělení podle babských rad vám pak může zuby dokonce nenávratně poškodit. Volte proto bezpečnější a účinnější metodu bělení zubů a navštivte specialistu.

Zdroj obrázku: phoenix021 / stock.adobe.com


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle