Jak funguje skenování?

Jak funguje skenování? - Inmagazin.cz Kategorie: VOLNÝ ČAS

Skener byl dříve považovaný za nadstandardní vybavení kanceláře prosperující firmy, dnes už bývá běžnou součástí každého firemního prostředí. Jeho využití se rozšířilo do různých oborů a odvětví zejména díky rozmanitosti typů skenerů. Víte, jakým způsobem skenování dokumentů vlastně funguje?



Typy skenerů

Rozmanitost typů skenerů nabízí široké možnosti pro digitalizaci dokumentů i snímání různých materiálů. Od klasických stolních skenerů až po specializované – podívejme se blíže na některé z nich:

  1. Stolní plošné skenery – jsou nejčastěji používaným typem skenerů, u kterého se snímací mechanismus pohybuje pod skleněnou plochou, na kterou pokládáte listy papíru. Naskenované dokumenty pak dosahují vysoké kvality.
  2. Stolní protahovací skenery – fungují na podobném principu jako kdysi faxy. Dokument vložíte do zásobníku, odkud se následně naskenuje. Zařízení tohoto typu nejsou ideální pro skenování knih či větších objemů dokumentů, neboť umožňují skenování pouze jednotlivých listů. Jejich výhodou je nicméně oboustranné skenování.
  3. Velkoformátové skenery – se vyznačují vysokou rychlostí i kvalitou snímání a umožňují zpracování dokumentů formátu většího než A3. Velkoformátové skenování je tak ideální pro digitalizaci grafiky, fotografií i uměleckých děl.
  4. Přenosné skenery – jsou vhodné pro příležitostné skenování dokumentů klidně na cestách. Napájíte je totiž přes externí adaptér na 24 V nebo USB konektor.
  5. Filmové skenery – tyto specifické skenery umožňují snímání diapozitivů a negativů.
  6. Čtečka čárových kódů – funguje také jako skener a najdete ji u každé pokladny a ve skladech.
  7. 3D skener – jen tento typ skeneru dokáže z nasnímaného 2D objektu vytvořit virtuální 3D model. Jedná se o laserové skenování, které se využívá například v geodezii, ve zdravotnictví nebo stavebnictví.

Jak funguje skener?

Pomocí skeneru nasnímáte libovolný dokument a převedete jeho obraz přímo do počítače. Tímto způsobem můžete dokumenty následně snadno upravovat a zpracovávat podle svých potřeb a požadavků. Ale jakým způsobem skener vlastně funguje?

skenování

Fungování skeneru spočívá v odrazu světla od předlohy, snímací čidlo pak obraz převádí na data. Pro přenos obrazu do elektronické podoby se musí předloha nasvítit pomocí katodové lampy, odrazových zrcadel nebo CCD snímačů a čoček. Existují však i skenery využívající technologii CIS (Contact Image Sensor), kde nasvícení probíhá pomocí LED diod.

Jak skenovat?

K digitalizaci dokumentů budete potřebovat software pro skenování. V tomto programu nastavíte parametry skenování, jako je rozlišení, barevnost nebo formát dokumentu.

Před samotným skenováním dokumentů pak musíte skener připojit k zařízení pomocí:

  1. Wi-Fi připojení – bezdrátové propojení prostřednictvím Wi-Fi sítě.
  2. USB připojení – propojení pomocí USB kabelu.
  3. Bluetooth – bezdrátové propojení přes Bluetooth například pomocí mobilní aplikace.

Bez ohledu na to, zda jde o skenování dokumentů během každodenního pracovního dne v kanceláři nebo o specializované skenování ve specifických odvětvích, skenery nám umožňují převést fyzický svět (papír s textem, obrázky i umělecká díla a mnoho dalšího) do digitální podoby.

Zdroj obrázku: A Stockphoto / stock.adobe.com


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle