Chlorid draselný, sůl našich babiček, prožívá renesanci.
Kategorie: RADY PRO ZDRAVÍMísto běžně užívané tzv. kuchyňské soli (chlorid sodný), se stále více užívá zdraví prospěšný chlorid draselný. Sůl našich babiček.
Draslík je důležitý a potřebný prvek pro buňku. A lidské tělo ho má zpravidla velký nedostatek. Vysoký tlak, zrak, cukrovka, ... Všude v lese, chlorid draselný, potkáváte jako sůl pro zvířata.
Co je to chlorid draselný
Chlorid draselný je v čistém stavu bílá krystalická látka slané chuti, dobře rozpustná ve vodě. V přírodě se vyskytuje jako minerál sylvín a v carnallitu a kainitu jako součást podvojné soli. Je nehořlavý a bez zápachu. jak píše Wikipedie.
E 508
Má značení E 508 jako přídatná látka v potravinách. Chlorid draselný se používá jako látka zvýrazňující chuť, ochucující látka dodávající slanost – využívá se jako náhražka nebo příměs chloridu sodného (kuchyňské soli) v potravinách s nižším obsahem sodíku – a látka kontrolující pH. Rovněž změkčuje maso, podporuje fermentaci při výrobě piva a funguje jako želírující látka. Zároveň je přirozeným zdrojem draslíku a využívá se k obohacování potravin o tento prvek.
Náhrada kuchyňské soli
Je známo, že touto chemikálií lze nahradit část kuchyňské soli, při zachování stejné chuti a s příznivým účinkem na organizmus. Nižší obsah sodíku (až o 40%) prospívá cévám i srdci. Kuchyňská sůl s přídavkem chloridu draselného je předmětem patentu jisté plzeňské firmy a dodává se údajně pod názvem Kardisal. Je samozřejmě schválená ministerstvem zdravotnictví
Doporuč přátelům
Vaše názory |
Něco o rychlosoli - Autor: rych17. 2. 2017
šedá sůl. Chlorid hořečnatý. - Autor: Břetislav Kafka5. 2. 2017
že by plzeňská firma prodávala - Autor: Jore5. 2. 2017
Není to špíše škodlivé? - Autor: Rostislav V.5. 2. 2017