Zdravý jídelniček během těhotenství
Kategorie: INMAGAZIN ŽENANa změnu stravovacích návyků a zdravý jídelníček je dobré myslet už před otěhotněním. Správná výživa v těhotenství je téma, které zodpovědné maminky velmi intenzivně řeší.
Po kterých potravinách sáhnout častěji, kterým se naopak vyhnout, aby vývoj dítěte neohrozily škodlivé látky, jaký je optimální způsob úpravy, složení a množství jídla... Jenže na změnu stravovacích návyků, celkové ozdravění jídelníčku, by ženy měly myslet už před plánovaným otěhotněním a přirozeným způsobem tak „vyčistit“ a připravit organismus. Dvojnásob to platí, pokud je trápí nadváha.
„Ve své praxi jsem se setkala s řadou žen, které nemohly otěhotnět pro nadváhu. Společně jsme se zaměřily na důslednou změnu jídelníčku, pročištění organismu. Následnou redukcí hmotnosti se tělo dostalo do rovnováhy a otěhotnění už nebyl problém. Tím ovšem spolupráce nekončí, zdravý jídelníček uzpůsobíme těhotenství, tělo dostává všechny potřebné živiny v dostatečné míře, takže žena přibere jen přirozených 8-10kg, (ne 30 kg jako třeba její maminka), a ty jdou hned po porodu dolů. Dva měsíce po porodu pak má mnohdy lepší postavu než před otěhotněním. Nové stravovací návyky navíc žena mezitím začlení do svého života a přirozeně je naučí i svého partnera a děti,“ vysvětluje Monika Divišová, zkušená výživová poradkyně s 12-tiletou praxí, která se spolu se svým týmem zabývá profesionálním wellness koučinkem.
Co tedy doporučit budoucím maminkám? Nemusíte zvyšovat energetickou hodnotu potravy, kterou přijímáte, nejsou potřeba větší porce, více chodů, ale větší výživová hodnota. Je dobré zcela vyloučit alkohol, kofein, plísňové sýry a další potencionálně alergizující potraviny, jako jsou ořechy a semena nízké kvality (s možností výskytu plísně), mléko, ryby, příliš mnoho výrobků z pšeničné mouky (lepek). Pozor na konzervanty, barviva, ochucovadla a aditiva, raději dejte přednost čerstvým potravinám. Šetřete solí i silnými bylinkami (zázvor, rozmarýn, majoránka, medvědice lékařská, bazalka, pelyněk, máta, kostival, lékořice, nať petržele, šalvěj, skořice, kardamom, oregano, hřebíček), použití malého množství bylinek při vaření se nemusíte obávat.
Naopak k potravinám, které je vhodné přijímat ve větší míře, patří přírodní zdroje vitamínů, minerálů a vlákniny: kapusta, kadeřávek, květák, červená řepa, špenát, vlašské ořechy, sója a sójové výrobky, salát, celerová nať, rybí tuk, mrkev, tepelně zpracované ryby, plody moře, fazole, celozrnné obiloviny, ořechy, maso, vejce, kysané mléčné produkty, ovesné vločky.
A ještě pár prověřených tipů: Dostatek vlákniny v celozrnných obilovinách a zelenině pomáhá proti zácpě a také se tradičně považuje za pomocníka pro rychlý porod. Šálek maliníkového čaje denně během celého těhotenství tonizuje svalstvo pánve.
„Odborné studie říkají, že pokud se ženy stravují během těhotenství opravdu zdravě, celkový průběh, porod a šestinedělí bývají přirozené a bez komplikací. Což ostatně potvrzují i maminky, které mají více dětí, při prvním těhotenství se stravovaly klasicky a při druhém už promyšleně zdravě, takže mohou srovnávat...“ dodává Monika Divišová.
Každá maminka by si měla uvědomit, že stravou, kterou přijímá v době těhotenství, ovlivňuje nejen zdraví své, ale také dítěte a výběru potravin proto věnovat náležitou pozornost.
Doporuč přátelům
Vaše názory |
K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.