Rybíz a rybízové víno
Kategorie: RECEPTYRybíz byl před 20 lety velmi běžným. V Napajedlích na Zlínsku se pořádaly soutěže vína z černého rybízu. Dnes je černý rybíz spíše vzácnost.
Druhy rybízů
Rybízů máme několik druhů. Černý, červený, bílý a možná ještě další. Jinak Keřové a stromečkové.
Nejuznávanější byl černý rybíz. Pro velký obsah vitamínu C se mu říkalo citrony severu. Děti jej pily jako šťávu, mazal se na chleba jako marmeláda, dělalo se z něj víno. Z listí z černého rybízu se vaří čaj. Takže tento velmi nenáročný keř byl velmi užitečný. Pěstoval se i ve velkém, některá JZD měla „lány“ rybízu. Mezi keři byl potrubní rozvod stlačeného vzduchu, a brigádníci, zpravidla studenti vzduchovými pistolemi otřásali bobulky rybízu, který se pak čistil na fukaru. Perfektní kvalita, žádná chemie, éčka….
I dnes je možno, ale jen ve vybraných vinotékách, koupit víno z černého rybízu. Je o dost dražší než víno z vinné révy. Nádherně voní a má velmi tmavou barvu. Určitě má zdraví prospěšné účinky.
Šťáva z rybízu - recept
Jak připravit šťávu z rybízu, dle návodu paní Bazelové z Napajedel. Šťáva se vymačkala, litr šťávy se smíchal s kilogramem cukru a to se již ředilo vodou. Bez tepelných úprav a konzervačních látek.
Marmeláda z rybízu - recept
Mnohdy se rybíz jen rozmačkal, a opět smíchal 1 : 1 s cukrem a byla marmeláda. Pokud se rybíz zavařoval, byla to výborná příloha ke svíčkové místo borůvek.
Víno z rybízu - recept
No a nyní k tomu vínu, dle pana Emila Chrástka. Litr šťávy se zase smíchá s kilogramem cukru a dolije vodou do 5 litrů. Dá se do demižonu a pár dní se počká, než vypění – bouřlivé kvašení. Pak se demižon zakryje gumovou zátkou s kvasnou zátkou.
Po cca 2 – 3 týdnech již kvašení pomine, víno se stočí hadičkou z kvasnic a dá se do druhého demižonu. Opět se osadí kvasnou zátkou a cca za 10 dnů by měl kal sednout dolů. A víno bude čiré. U chovávejte v chladu, konzumujte pro zdraví. Domácí kvalita. Domácí je domácí.
Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz
Související články:
Hlíva ústřičná - recepty
Meduňka lékařská
Trendy v gastronomii
Slivovice
Doporuč přátelům
Vaše názory |
Mňamka - Autor: Yzy18. 7. 2016