Rohlíky, housky doma pečené
Kategorie: RECEPTYNení to krok zpátky? Vyplatí se to dnes, kdy jsou hypermarkety „přecpané“ pečivem? Vyplatí.
Cena:
Jaká je dnes cena doma pečeného rohlíku? Velmi nízká. Pokud uvažujeme mouku 13,50 Kč / kg ( ve slevách lze koupit i za 7,50 Kč / kg) tak jeden rohlík vychází cca 0,95 Kč. ( V případě levné mouky 0,70 Kč / rohlík). K tomu je nutno přičíst elektřinu cca 0,30 Kč / kus.
Je možné, že elektřinu vůbec nemusíte počítat do nákladů. Zůstane vám jako teplo ve vašem domě, nebo bytě. Pokud má Váš dům tepelné čerpadlo, celý dům má velmi levnou elektřinu. Pak pečete podstatně levněji. Levná elektřina pro celý dům, to mnohdy rozhodovalo o nákupu tepelného čerpadla v rodinných radách.
Cena rohlíků a pečiva vyskočila nahoru. Pekaři a obchody zdražit můžou, vy nemusíte kupovat. Cena ovšem není to hlavní motto.
Kvalita :
Kvalita je dnes nesrovnatelná. Není jedno, co jíte. V „chemickém“ velkoprůmyslovém rohlíku najdete tolik chemikálií a přídatných látek, že se člověk až diví, co tam ti chemici ( průmysloví pekaři) cpou. I z tohoto důvodu, poměrně mnoho lidí, doma mele i mouku. To je pak ještě podstatnější zvýšení kvality. Vždyť jen v obyčejné mouce máte dnes již asi 15 přídatných látek. Např. protihrudkovací přísady,…
Co vše se přidává do „průmyslového“ pečiva?
Emulgátory podporují zpracování těsta, fosfáty se starají o velikost pórů, a barvivo dodává pečivu image celozrnného. Typicky celozrnné pečivo má šupinatou strukturu. Dnes už není možné přežít řadu měsíců o chlebě a vodě jako kdysi. Původní obilniny obsahovaly ideální skladbu pro tělo prospěšných látek. Šlechtění a hnojení způsobilo, že dnes již málokteré obilí obsahuje původně přítomné stopové prvky, které mají vliv jako prevence proti nemocem. V obilninách je dnes výrazně nižší stav zinku, selenu, a stříbra. Krátké kořenové systémy současných obilovin některé důležité prvky z půdy nevytáhnou.
Takže ideální by bylo i pěstovat vlastní obilí. Což v podstatě není možné. Je to ale dobré vědět, abychom se mohli ideálu co nejvíce přiblížit.
U chlebů je výhodnější mít větší podíl žitné mouky. Dnes se v chlebech ale zvyšuje podíl pšeničné mouky. Krátká doba pečení – světlá kůrka způsobuje, že se v pečivu nevytvoří látky protiokarcinogenní. Je – li na pečivu uvedeno: Vyrobeno s přídavkem droždí, znamená to, že pečivo nebylo vyrobeno přirozeným kvašením.
V čem péct?
Nejméně kvalitní je pečivo z plynové trouby. Mnohem kvalitnější je elektrická trouba. Nejkvalitnější pečivo je z trouby na dřevo. I mnohé Pizzerie se dnes honosí nápisy: Pizza pečená v peci na dřevo. Myslíte, že v hypermarketu mají pec na dřevo?
Zdraví:
Zdraví máte jen jedno. Není jedno, co jíte. Stále více lidí v mém okolí peče doma rohlíky i chleba. To je jiná bašta. Navíc možnost vysoké rozmanitosti. Můžete zapéct sýr, uzeninu, zeleninu…. Rozmanitosti tvarů se taktéž meze nekladou.
Autor: Ing. Sýkora Kodek
zdroj: www.kodek.cz
Foto: Marta Sýkorová
Doporuč přátelům
Vaše názory |
prudká zdražení pečiva - Autor: jedlík13. 5. 2011
RE: Rohlíky - Autor: Stan9. 1. 2011