Recept na medovník

Recept na medovník

Kategorie: RECEPTY

Medovníky jsou dnes vyhledávaným moučníkem. Recepty na medovník jsou různé. Nám se sešlo v redakci několik receptů na medovník.

 

Medovník I

 

Suroviny:

Krém:

Plechovka slazeného kondenzovaného mléka (kterou je třeba předem, neotevřenou, vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo )

1 vanilkový cukr

1 máslo

 

Těsto:

200 g másla

1 hrnek krystalového cukru

3-4 polévkové lžíce medu

4 celá vejce

1 lžička jedlé sody

Mouka podle potřeby, a to tak aby se těsto dalo válet válečkem.

 

Postup:

Nejprve se všechny suroviny na těsto smíchají dohromady na vále, mouka se přidává podle toho aby těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na placky velikosti plechu na pečení asi 1 cm vysoké. Placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky + jednu menší, která se nakonec rozdrobí na ozdobu. Pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 stupňů, přibližně 3-4 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.

Dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím zkaramelizuje a nechá se vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, vanilkový cukr a zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém postupně mažeme na vychladlé placky, vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem, poslední vrstvu tvoří krém, na který se sype rozdrobená pátá menší placka, může se míchat s mletými ořechy. Dort se nechá den uležet v chladničce.

 

 

Medovník II.

 Obrázek medovník

 

Suroviny:

Těato:

150 gramů margarínu (Hera)

2,5 hrnků mouky

1 hrnek cukrů (krupice, krystal)

3 lžíce medu

2 ks vejce

špetka soli

1 lžička sody (možno zaměnit i kypřicím práškem)

 

 

Krém:

1,5 balíčku másla (375 g)

1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka

 

 

Postup:

Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. Ořezané kraje ještě budeme potřebovat! Dále je třeba vyrobit krém. Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové již připravené plátky. Plechovku s mlékem i uvařit (neotevřenou) vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo. Krém potom bude krásně karamelový a chutný.

Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je rozdrobíme. Poté je nasypeme na vrchní krémem namazaný medový plátek. Medovník se potřebuje aspoň den odležet. Nemusí to být ani chladné místo, stačí když jej přikryjete utěrkou, aby neokoral.

 

 

Medovník III

 

Suroviny:

100 g másla

4 lžíce medu

180 g cukru

1 kávovou lžicku octa

1 kávovou lžičku jedlé sody

2 vejce

700 g hladké mouky

 

Krém:

200 g másla

1 slazené mléko

mleté vlašské ořechy

rum podle chuti

 

Postup:

Smíchejte ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložte do hrnce, vymíchejte, přidejte sodu s octem a a směs dejte nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidejte vejce. Míchejte směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Poté hrnec z plamene odstavte. Směs nechte mírně vychladnout, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které přikryjte a hodinu nechte odpočívat. Poté těsto na medovník rozdělte do kuliček (8-10). Troubu předehřejte na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválejte na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomožte si při vykrajování třeba pokličkou) a dejte péci (každá placka zhruba 3-4 minuty). Dále je třeba vyrobit krém. Základem krému na medovník je slazené mléko. Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou je třeba předem (neotevřenou) vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo. Nechte mléko vychladnout, vyklopte (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšlehejte s máslem. Podle chuti přidejte mleté vlašské ořechy, případně rum.

 

 

Související články:

Vychytávky v kuchyni a při vaření I. 
Vychytávky v kuchyni a při vaření II. 
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl 
Recepty z kuřecího masa – II.díl

Recepty z kuřecího masa – III. díl

Recepty na moučníky

facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle