Recept na koprovou omáčku
Kategorie: RECEPTYKopr vonný je jednoletá bylina s šedozelenou, rýhovanou dutou lodyhou a pochvovitými, mnohonásobně zpeřenými listy, vyrůstajícími střídavě z lodyhy. Rostlina kvete od června do září malými žlutými květy složenými do velkých okolíků, v nichž dozrávají semena. Celá rostlina má výraznou charakteristickou vůni a dorůstá do výšky až 1m.
Kopr se používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je součástí například bylinkového octa nebo nálevu na nakládané okurky. Pro zimní zásobu listy sušíme, nakládáme do soli nebo zavařujeme. Sušený kopr pak uchováváme v dobře těsnicích nádobách.
Koprová omáčka je druh české omáčky, která se vyrábí ze smetany, mléka a kopru . Podává se nejčastěji s houskovým knedlíkem, ale dá se konzumovat i s bramborem jako přílohou Obsahuje často plátek hovězího masa, či vařené vejce.
Recept na koprovou omáčku:
Ingredience
55 g hladká mouka
250 ml mléko
250 ml smetana na vaření
50 g máslo
podle chuti
sůl
kopr
ocet
cukr
Postup přípravy
Opraný kopr najemno pokrájíme. V hrnci rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.
Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 15 minut vařit.
Následně přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem).
Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem. Jako příloha se hodí vařené brambory, ale i houskový knedlík.
Štítky
Doporuč přátelům
Vaše názory |
K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.