Maďarská klobása s hrachem
Kategorie: RECEPTYJedná se o chutné a zdravé jídlo, navíc nízkonákladové. Půl kg hrachu stojí dnes asi 10,50 Kč. Hrách je tedy aktuálně levnější než brambory. Doba práce přípravy v pomalém hrnci, cca 15 minut.
Tedy, s cenou jídla bychom se měli dostat do 60 Kč za 4–6 porcí.
Příprava jídla
Hrách přebereme, propláchneme vodou, 6 hodin necháme nabobtnat. Nabude dalších 150 %. Je dobré tedy počítat s větším hrncem a větším množstvím vody.
Na dno hrnce dáme malinko oleje. Pak vysypeme hrách, přidáme 3 dcl vody. Přidáme 2 nadrobno pokrájené, dozlatova osmahnuté cibule a na kolečka nakrájenou maďarskou klobásu.
Osolíme, nastavíme na 7 hodin. Ve složení klobásky jsem nenašel žádnou mouku, bude se zřejmě jednat i o jídlo bezlepkové.
Můžeme přidat koření, ale Maďarská klobása nám dostatečně provoní a ochutí celý obsah hrnce. Lze přidat: sladkou papriku, chili, grilovací koření, trochu kurkumy a kari.
Velkou výhodou je nízká spotřeba nádobí. Jde o jídlo z jednoho hrnce, pomalého hrnce. Jde o šetrné vaření nízkou teplotou, zachovávají se proto vitamíny a nutriční hodnota potravin. Chutě se prolnou a spojí.
Význam luštěnin pro zdraví
Luštěniny mají velký kladný vliv na různé diety. Dodávají pocit sytosti, nenastává proto "jojo" efekt. V kanadské studii, publikované v American Journal of Clinical Nutrition, se uvádí, že konzumace 130 gramů luštěnin denně sníží váhu o 0,34 kilogramu denně. Jedna porce luštěnin snižuje chuť k jídlu o 30 %.
Dále luštěniny snižují "špatný cholesterol“, mají nízký glykemický index, omezují vznik cukrovky. Mají vysoký obsah bílkovin. Luštěninami bychom měli stále více nahrazovat maso.
Můžete jíst chutně, levně a zdravě. A pomalu bez práce.
Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz
Související články:
Dotace na novostavby
Téměř nulový dům bez zateplení
Čerstvé zeleninové šťávy
Místo dřevem topí vodou ze studny
Štítky
Doporuč přátelům
Vaše názory |
K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.