Jak uvařit rýži
Kategorie: RECEPTYČastým problémem bývá špatně uvařená rýže. Převařená měkká nebo nedovařená tvrdá. Existuje mnoho druhů rýže a mnoho druhů přípravy.
Kupte kvalitní a chutnou rýži
Dobrou rýži nesežene všude. Nejlepší bude vyrazit do vietnamských obchodů s potravinami. Úplně nejlepší je ovšem vyrazit do vietnamských tržnic. Tam většinou prodávají několika kilové balení prvotřídní thajské jasmínové rýže a často i basmati za nejlepší ceny.
Pokud máte rýži rádi a jíte ji často, investujte do hrnce na rýži, který za vás všechnu práci udělá.
Pokud ale nemáte hrnec na rýži, dejte do obyčejného hrnce na každý hrnek rýže 1 hrnek studené vody. Promíchejte. Rozehřejte plotýnku a až začne voda vřít, okamžitě snižte na plamen nízký tak, aby voda mírně probublávala. Nyní už rýži nemícháme. Přikryjte pokličkou a nechte vařit asi 10 minut. Občas pokličku zvedněte a zkontrolujte, jestli se voda nevypařuje moc rychle. Po 10 min. ochutnejte, a jestli rýže ještě není hotová a už nemá vodu, trochu horké vody dolijte a opět přikryjte pokličkou. Kdyby bylo vody moc, sundejte pokličku a zvyšte plamen, voda se poměrně rychle vyvaří.Až máme hotovo, rýže by měla být poloměkká.
Pokud se vám rýže napoprvé nepovede, nezoufejte, trénink totiž dělá mistry.
Rýži můžeme dělat několika způsoby, v proskleném přikrytém pekáčku v troubě, opět stejný postup při odměření vody a rýže – 1:1, na pánvi aj., každý si však musí sám přijít na to, co mu vyhovuje a která rýže mu chutná nejvíce.
Co se starou rýží
Starou rýži z předešlého dne nevyhazujte. Jde ještě velmi dobře zužitkovat. Dobře uzavřená rýže vydrží v lednici několik dnů. Stačí ji pak jen přihodit na wok k orestované zelenině (můžete přidat i kešu oříšky), prohřát, dochutit trochou sojové omáčky a máte prvotřídní a rychlou baštu.
Spoustu dalších receptů, jako např. lívance z rýže, můžeme dohledat na internetu.
Štítky
Doporuč přátelům
Vaše názory |
K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.