Jak naložit zelí
Kategorie: RECEPTYKvašené zelí je úžasnou zdravou pochutinou, což znali už naši předkové. Bohatost vitaminů, minerálů, enzymů a bakterií kyseliny mléčné předčí všechna ostatní jídla a je tudíž nepostradatelným doplňkem stravy zejména v zimním období.
Domácí nakládané zelí vytažené přímo z vlastního sudu, džberu nebo zeláku obsahuje vitamíny E, B, K, vápník, hořčík, fosfor, draslík a další minerály. Kromě toho je kysané zelí skvělou potravou při hubnutí, neboť vláknina v něm obsažená dodá tělu jen málo kalorií, ale člověk má pocit zasycenosti.
Příprava na nakládání zelí
Na nakládání jsou ideální vyzrálé, pevné a zdravé hlávky podzimního zelí. Hlávky nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, které krouháme na krouhadle na úzké nudličky. Takto nakrouhané zelí pak plníme nejlépe do kameninových nádob nebo dřevěných soudků. Ideální je kameninový soudek, kterému se říká zelák. Nahoře je opatřen žlábkem, do kterého zapadne kameninová poklice. Do žlábku se nalije voda, která plní úlohu dokonalého utěsnění, aby se k zelí nedostal vzduch. Právě proces kvašení bez přístupu vzduchu je podstatou vzniku maximálně zdravého kvašeného zelí. Nakrouhané zelí nesmíme plnit až po okraj, jelikož při kvašení vzniká šťáva, která by pak přetekla.
Recept na nakládané zelí
Každý má obvykle svůj rodinný recept, který se mu osvědčil. Lze jej různě obměňovat, ale základem je vždy sůl, kmín, cibule, případně česnek a ochutit si zelí můžete ještě jablkem, mrkví nebo jedlými jeřabinami. Můžete zkusit položit na dno nádoby i několik zrnek nového koření a celého pepře, pár lístků vinné révy nebo snítku kopru.
Postup
Jednotlivé vrstvy zelí pěchujeme nejlépe šlapáním, abychom z hmoty vypudili vzduch a uvolnily zelnou šťávu. Až máme nádobu naplněnou, ponecháme na vrchu dostatečný prostor k umístění kamene nebo jiného těžšího předmětu, který bude zelí stlačovat a udržovat ho stále potopené. V průběhu kvašení sledujeme, zda je v nádobě dostatek tekutiny, kterou musíme případně doplnit slaným roztokem. Na litr vody dáme 15 g soli.
Kam se zelákem
Zpočátku musí být nádoba v teplém prostředí, aby kvašení začalo co nejdříve. V místnosti s teplotou asi 20° C ponecháme zelí asi 10 dní a pak nádobu přemístíme do chladnějšího prostředí s teplotou kolem 15° C, kde necháme zelí dokvasit po dobu asi 4 až 6 týdnů.
Související články:
Křen a zdraví
Sirup na hubnutí
Doporuč přátelům
Vaše názory |
Vepřo knedlo zelo - Autor: Sarka3011. 10. 2018
Zelí - Autor: Horyn26. 3. 2016