Domácí vaření piva
Kategorie: RECEPTYDomácí vaření piva je stále rozšířenější. Na internetu vznikají celé kluby homebreving. Nejde o to, že Plzeň zdraží o 5 %. Jde o to, uvařit si sám vlastní várku.
Zde je nepřeberné množství variací, což velké pivovary nejsou schopny zvládnout. Nejen chuťových, ale i kvalitativních. Vaše doma uvařené pivo jen těžko budete sytit CO2, nebo ozařovat kobaltovým zářením. Takže vaše pivo bude plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Všimli jste si, že pivaři nikdy nebývají nachlazení?
Jak uvařit pivo
Dříve se pivo vařilo na každém gruntu běžně třeba na Valašsku v době žní. Perfektně zažene žízeň. Možností je spousta. Můžete v ceně kolem 3 000,- Kč koupit malý domácí pivovar. A k tomu spoustu sušených ingrediencí. Nebo jít „českou cestou“. Levně, snadno, ale kvalitně a efektivně. Suroviny nakupovat nejlépe přes známého sládky v pivovaru, vařit doma na sporáku. Chlazení je výhodné, není podmínkou.
Pokud se jedná o svrchní kvašení, chlazení není nutné, pro spodní kvašení chlazení je nutné. Chladit lze i měděnou spirálou vloženou „do hrnce“, přes kterou protéká voda. Při dnešních mrazech ( ve Zlíně nad ránem minus 20) by chlazení neměl být problém.
A pak již nastupuje alchymie. Když například do poslední várky přidáte mletý puškvorcový kořen, chuť piva dostane zvláštní nahořklý ocas.
Špilka
Je otevřená vana, v které probíhá kvasný proces. Lze použít i 30 litrový kanystr s uřezaným vrchem. Tam se to nechává zrát asi týden. Poté, co se pěna přestane dělat a hustá část se začne usazovat při dně, lze stočit do tanku.
Kotle lze udělat z vyřazených KEG sudů. Zrát pak může v „Tanku“ 2 – 3 měsíce, za současného upouštění tlaku. Pak lze stočit do soudku, nebo do PET lahví.
Pro začátek to není špatná cesta. Pokud se ale budete chtít pivu věnovat pravidelně, je lepší zakoupit minipivovar, to je již jiná práce, než v malé kuchyňce.
Pokud chcete vařit například 60 litrů piva. Zajímavý je nerezový minipivovar p. Petera Hudáka ze Slovenska. Vyvinul minipivovar, bez čerpadel a pump, které mohou být poruchové a jejichž čištění je náročné. Žádné složité mechanizmy a převody. Spádový pivovar fungující na principu gravitace. Lze jej pořídit v ceně kolem 2500 slovenských EUR. Vše je v nerezu.
Video:
Jeden z receptů jak uvařit pivo na internetu:
30l vody ohřejeme na 60°C. Vsypeme našrotované směsi sladů, mícháme, topíme, přivedeme s pauzírováním k 74 °C a vypneme.
Přepustíme do scezovací nádoby. Tím oddělíme mláto a máme sladinu. Ohřejeme ještě jednu vodu na 80°C. Prolijeme to mláto ještě jednou. Tím z něj dostaneme maximum. Pak to celé vaříme s chmelem na 100 °C. Po 1.5h zbavíme chmele, odstojíme 2hodiny.
Po té zchladíme pod 10 °C a vlijeme provzdušněný kvasnice, dáme na týden na spilku. Po tom co se pěna přestane dělat a začne to klesat ke dnu to, přepustíme do tanku a bez přístupu vzduchu to za upouštění tlaku necháme 2-3 měsíce. Pak stočíme do soudku nebo lahví s porcelánovým.vrškem.
Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz
Doporuč přátelům
Vaše názory |
udaneni piva nepodlehate do 2OO litru - Autor: U24. 3. 2014
zrušení pěstování cukrovky = plesnivá piva - Autor: co vše nám EU zavedla13. 5. 2013
proč se Krušovice nedají pít - Autor: ředění12. 11. 2012
nejhorší úroda chmele za 26 let ! - Autor: rychlepijte6. 10. 2012
Nejsilnější pivo na světě obsahuje 57,5 % - Autor: alkoholu9. 6. 2012
Minipivovarů stále přibývá. Velké ubývají. - Autor: min13. 11. 2011
nepite to - Autor: velkého Chemika21. 9. 2011
Dnes jsem si jel po delší době pro pár piv. - Autor: čert21. 9. 2011
Bavorští mniši ovládali biotechnologie v 16 - Autor: na ja26. 8. 2011
proč je nutno ozařovat veškeré potraviny ? - Autor: bussyness14. 8. 2011
Samochladící pivní sudy obsahují horninu Zeolit - Autor: samochlazení14. 8. 2011
Ještě před rozšířením do celé ČR - Autor: Krakonoš17. 6. 2011
Svijany - strašně se zkazili mezi dubnem - Autor: zkáza17. 6. 2011
Tetrahop se vyrábí z chmele, je - Autor: antiterahopák17. 6. 2011
tetrahop je v pivu cizí látka, mající za úkol - Autor: Tertahopák17. 6. 2011
školní pivovar , nádhera - Autor: i s návodem20. 2. 2011
Ceny různé, kvalita taky. - Autor: Ing. Sýkora28. 12. 2010
domaci pivo - Autor: 27. 12. 2010
PIVO - Autor: Miloš24. 12. 2010
ale lze to i jednodušeji - Autor: domovar13. 12. 2010
Pořád říkám, že středověk byl super a ted mi - Autor: středověký8. 12. 2010
Milý Ježíšku, přeji si sám doma vařit pivo. - Autor: pivník8. 12. 2010
pokud vaříte ze surovin, tak 1,60 Kč /pivo - Autor: Sýkora6. 12. 2010
na kolik vyjde doma vařené ? - Autor: pivník6. 12. 2010
fajn, ještě sehanty ty slovenské eura. - Autor: vídeňák6. 12. 2010