Slivovice neboli Slivovica - díl 2.
Kategorie: POČTENÍČKOZatracovaná i velebená průsvitná kapalina, která řetízkuje. Je to jako lék. V malém množství může léčit, ve větším rozvrací rodiny a páchá zlo. Je to valašský nektar. Nejlepší slivovice je z jižních svahů východního Valašska. Tedy od Brumova po Cichov. Kromě dostatku slunce se zde projevuje i zvláštní kyselá půda.
Slivovice zachraňuje zdraví a život
Slivovice má široké využití. Jako dezinfekční prostředek, pro nakládání ovoce, vyrábí se z ní valašský národní nápoj Zhřívanica. „Té když sa napije, aj mrtvý ožije.“ Používá se i v moderní medicíně. Manželce zachránila život. Po požití chladící kapaliny do aut je to jediná léčba. Vytěsňování etanolem. Zdravotní pojišťovna ji však již asi 5 let neproplácí. Slivovici, nebo jinou kvalitní lihovinu si musí pacient, nebo příbuzní přinést na JIPku sám. Dávkování již provádí lékaři.
Je to životabudič. Znal jsem řidiče z povolání, kteří pracovali v Jednotě. Každé ráno si dali hořčičák slivovice a do toho lžíci medu. Pak jezdili. Rozproudí to krev, zvýší pozornost. Jednoho strýčka poslali z nemocnice umřít domů. I velmi se divili slovutní lékaři, když po ¾ roce zjistili, že strýček seče trávu a jinak manuálně pracuje.
„Jak to, že jste neumřel ? Jak jste se vykurýroval “
„Každé ráno si dám malinkou štamprlku slivovice. Ta mi rozšíří cévy a rozproudí krev. “ Znal jsem jednu paní ve Svitu. Taky si každé ráno dávala štamprlku. V 76 vypadala na 60 let. Včelí mateří kašička rozpuštěná ve slivovicí působí jako elixír mládí. Pro mladé kluky, 18 – 25 let, bych ale slivovici příliš nedoporučoval. Chcete se zbavit rýmy ? Dáte si do dlaně slivovici, zalijete vodou, 1 :1, a nasajete nosem. Dokonalá desinfekce sliznice. Trochu to pálí, ale účinkuje.
Šárka
„Celý svět se bojí AIDSu, jen Valaši Šárky.“ Šárka je onemocnění, které likviduje stromy – švestky. Durancie nikoliv. Zavádí se nyní na Valašsku jiné druhy švestek, odolné proti šarce. Nevím, jak je to se změnou kvality slivovice. Bosenská švestka není Bystřička. Faktem je, že dříve se stromy lépe hnojily. Nebyla centrální kanalizace, každou zimu se vyvážely senkrubny do sadů. Je možné, že dnes jsou stromy méně hnojené, tudíž méně odolné. Švestky, pěstované u hnojiště, pokud jej ještě kdo má, šarka nenapadne.
Zkušení zahradníci říkají: Ke každému stromu zakopat 15 kg NPK. K malému 3 kg. A pak uvidíte. No nevím, zatím jsem to nezkusil. Něco na tom ale bude.
Kulturní život:
Kulturní význam slivovice i na samotném Valašsku je zatím nedoceněn. Při sbírání trnek se schází i několik rodin, v pálenici je krásně, teplo, příjemně to tam voní. A kape slivovica. Na Valašsku je teplo vzácné. Sejde se tam vždy několik generací. Od malička jsme tam sedávali a poslouchali životní příběhy a zkušenosti lidí, kteří již nejsou mezi námi. Jak to bylo na Sibiři, co dělat při mrazu minus 70 stupňů, jak rukovali do světové války, jak honili bolševiky po široké Rusi jako legionáři , jak to bylo na Italské frontě, jak se situace měnila za Protektorátu, atd. Kam se hrabe televize aj s internetem.
Obecní úřady by měly ve vlastním zájmu obnovit obecní pálenice. Pozvedlo by to společenský život obcí, bylo by to originální, neopakovatelné lákadlo pro „tůristy.“
Odpeckování švestek
Někteří lidí odpeckovávají švestky před založením kvasu. Je to chyba, v pecce je asi 30 % oleje, aroma a další důležité látky.
Povidla. Trnky
To co vídáme na pultech obchodů má sice nápis povidla. Ale nejsou to povidla. Jsou to všelijaké sloučeniny nastavované jablky a kdoví čím jiným. Originální povidla se nazývají Trnky. Vaří se v kotli asi 24 hodin. Tak dlouho, až se odpaří voda a ztuhnou. Děti stále lízají tu dobrotu – chodí na lízačku. V průběhu vaření se cedí. Odstraní se kostky. (Pecky). Výsledný produkt je výborný na chleba, do buchet apod. Obsahuje tuším vitamín D, velmi vhodný pro děti. Má vliv i na optimismus. Naposledy jsem vařil Trnky ve Šťudlově. I to je vhodná činnost, pro společenský život obce.
Sušené švestky
Švestky se suší s peckama. Bez pecek by toho moc nezbylo. Je to velmi chutné a zdravé. Dříve byly sušárny pomalu na každém gruntě. Dnes je nejvýhodnější sušit u zahrádkářů.
Druhy pálenic
Na Valašsku se používají měděné 2 kotlové. Měď má vliv na kvalitu chuti. Při pálení se musí kvas míchat. Aby se nepřipálil. V okamžiku, kdy by se míchadlo zastavilo, zazní poplašná siréna. Páry jdou přes deflegmátor do chladiče, kde kondenzují. Metyl neprojde, vrátí se. Má vyšší teploty vypařování. Etyl projde, zkondenzuje, je z něj vodka. Zpravidla v kvasu žádný metyl není. Metyl vzniká kvašením dřeva. Kdo by házel dřevo do kvasu? Vodka se pak přepaluje v menším kotli. Již bez míchání. V Čechách se používá 1 stupňová pálenice. Na deflegmátoru jsou skleněné koule, které nahrazují přepalování. Aby byla dobrá slivovice, je nutno dobře chladit. Fy KODEK montuje tepelná čerpadla pro chlazení pálenic. I dotace šlo na realizaci v minulosti získat.
Zrání destilátu
Na svatbách i na pohřbech se s oblibou pije 12 letá, popř. 16 letá slivovice. Zráním ve dřevě se chuť zakulacuje, ostrost ustupuje. Slivovice získává nádech barvy. Ve skle se chuť téměř nemění. Na Slovácku je zvyk každý rok schovat litr dva slivovice. To se pak koštuje na pohřbu. „To byl rok 1957, to 1958,..“ Valaši ani Moravští Slováci se smrti nebojí. Smrt je společenská událost. Smrt je součást života. Na Ostravsku se ke zjemnění chuti užívá ultrazvuková vana. Často se při narození dětí zakope slivovice. Koštuje se pak na svatbě. To bývá dobrota.
Stavba domu
Známý byl v Praze v satelitním městečku na servise. Byl tam asi 5 letý kluk, který tam byl jako v kleci. Neměl si s kým hrát, nesměl ven, nesměl nic. Tak navazoval kontakt. Ptal se: „ A vám jaká firma stavěla dům?“
„ Žádná, my jsme si stavěli sami“, odpověděl p. Chovanec. „Jak stavěli?" Ptal se zvídavě kluk.
„ No normálně, napálili jsme slivovice a začali stavět“. Zněla odpověď.
„Tos mu toho řekl“ , řekla mu pak doma manželka, když jí vysvětloval, jak se žije v Praze v satelitním městečku. Mám obavu, že to byla komunikace odlišných světů. Něco jako z minulého, nebo předminulého století. Slivovica provází Valachy od narození, až do hrobu.
Máte – li možnost výběru, pijte pouze kvalitní destiláty. Nikoliv lihoviny. Je to pro Vaše zdraví. Kvalitní slivovice vyžaduje kvalitní vodu.
Autoři: Ing. Sýkora Pavel, Pavla Sýkorová
Související články:
Slivovice neboli Slivovica - díl 1.
Doporuč přátelům
Vaše názory |
Tulamorka, Jamesson, Slivovice proti Cholesterolu - Autor: Sýkora24. 1. 2023
Zubárka mi chcela predpísať - Autor: victom replied 13. 2. 2016
Video: Pravá valašská pálenica - Autor: Janousek12. 2. 2016
slivovica - Autor: ing.J.Houser,Ph.D.24. 7. 2014
slivovica - Autor: ing.J.Houser,Ph.D.24. 7. 2014
Ujasnit si kdy co vře! - Autor: Zdeněk17. 12. 2011
Ujasnit si kdy co vře! - Autor: Zdeněk17. 12. 2011
Vítání snachy do rodiny. Když syn přivedl - Autor: Matka10. 6. 2011
nevěřte doktorům, až vás prohlásí za mrtvé: - Autor: spritista slivovicový7. 4. 2011
mýho tchána skolil infarkt, než přijela záchranka - Autor: černý baron24. 1. 2011
Střídmě a pestře. Zlí komunisté, kteří - Autor: VHEMT28. 12. 2010
Můj bratr měl taky na kahánku - Autor: prao9. 12. 2010
Můj bratr měl taky na kahánku - Autor: prao9. 12. 2010
slivovice je elixír mládí - Autor: moravák12. 3. 2010
Rozhraní Valašska - Autor: TNT13. 2. 2010
Slivovice je lék - Autor: Moravák13. 2. 2010
Slivovice neboli Slivovica - d - Autor: Lojza Reznér27. 11. 2008
Slivovice neboli Slivovica - d - Autor: Ing. Sýkora23. 11. 2008
Slivovice neboli Slivovica - d - Autor: Paul van Drax24. 2. 2008