Chov hus – husa domácí
Kategorie: POČTENÍČKODříve jich byly plné vesnice. Husy se vyskytovaly i v domcích ve městech, kde měli lidé zahrádky. Vyplatí se ještě dnes chovat husy?
Chov Hus
Je náročnější, než u kachen. Husa je náchylná na prochladnutí. Zvláště tedy malé house. Je plaché, špatně se „ochočuje.“ Je býložravec. Mnohé děti a nejen děti, dnes nepoznají husu od kačeny. (kachny). Obvykle se husy vodily na pastvu. Pokud byly v ohradě, krmily se kopřivami, popřípadě „štrbákem“, posekaným na sečkovici (sekací stroj na trávu a nepozorné prsty lidské ruky), s přídavkem šrotu. Mají rády i šrot, uvařené brambory, kukuřici, zrní, trávu. Mají rády vodu. Jedná se o vodní ptactvo. Tedy měly by mít možnost zapíjet sousta.
Většinou se kupovala malá housata. Málokdo měl husu a housera přes zimu. Tuším, že na housata se líhnou po 4, nebo 5 týdnech. Vejce může vysedět i kvočna ( slepice), ta však sedí obvykle jen 3 týdny, „nemá ale kalendář“, takže těch 5 týdnů vydrží sedět taky. Jinak se housata většinou kupovala z líhně.
Užitek hus
Nejen maso. Ale i peří do peřin. Husa se 2 x za rok podškubávala. Svázaly se jí nohy, na hlavu navlekla ponožka a husa se zaživa oškubala. Decentně, ne úplně! Nebolelo ji to, spíše měla strach. Stejně by to peří ztratila. Husy se začínaly škubat, když začaly ztrácet peří. Dříve se psalo husím brkem, dnes se používají husí brka na „mašlovačky“.
To je to pírko, jak říkala Babička „Dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí.“Peřiny z husího peří měla dříve každá dívky ve výbavě. V zimě se peří dralo – oddělovalo od stonku. Aby vás v peřině nepíchalo.
Husí maso
To co bylo dříve pro každého chudého chalupníka běžné, později pro zahrádkáře a chovatele drobného zvířectva, je dnes luxus. Kilo husy se platí v ceně 300 – 350,- Kč. Běžně husy dosahují 5 kg, není problém ale vychovat husu 8 kg. Tedy 1 husa může dosáhnout ceny až 2 800,- Kč! Dříve se chovalo zpravidla 10 hus, tedy pomalu 30 000,- Kč. Takže hejno hus dnes můžete vyměnit za staré auto. Myslím, že je to zajímavá příležitost pro nezaměstnané, mají – li domek, nebo alespoň zahrádku. Zajímalo by mne, kolik stojí husa z Biofarmy ? Ta snad bude dražší, než prase. Biopotraviny jsou zpravidla několikanásobně dražší.
Zpravidla před hody se husy násilím přikrmovaly. Nacpaly se do bedny, aby nemohly mít žádný pohyb (téměř jako vy v kanceláři) a buď se jim cpaly do krku šišky (válečky upečené z kukuřičného šrotu), nebo se jim přímo do krku speciálním mlýnkem cpal kukuřičný šrot ( kaše) , nebo přímo semena kukuřice. Husa během měsíce výrazně přibrala. To byl nádherný tuk na pekáči. Neznámějším druhem husy je dnes husa domácí.
Husí speciality
Vyhlášenou husí specialitou byly husí játra naložené do husího tuku. Trvanlivé výživné jídlo. To se dávalo i vojákům na cestu z domova, když rukovali do 1. války. Můj děda rukoval v 17 letech. Někde na Slovensku se v jedné vesnici i dnes specializují na chov husí. Je to delikatesa v místní restauraci. Často se dnes chovají i husokačeny.
Dnes by se asi husy chovaly na granulích, takže by je šlo chovat i při dnes obrovském časovém nedostatku, při srovnání s minulou dobou. Možná k tomu jednou přijde.Husy dokážou i hlídat, zachránily Řím, neboť kejháním prozradily tichý přepad vetřelců.Houser je bojovný, klidně na vás zaútočí. Husy se taky nedají zahanbit a přidají se k útoku.
Autor: Ing. Pavel Sýkora
Související články:
Chov kachen
Chov včel
Slepice a domácí bio vejce
Doporuč přátelům
Vaše názory |
husa - Autor: čtenář19. 5. 2011
husa - Autor: 19. 5. 2011
Pamatuji minulou dobu. - Autor: dunn14. 5. 2011
ještě k těm 2 hmotám. Domácí máslo a - Autor: Ing. sýkora28. 3. 2011
Margarín - kde se vzal ? - Autor: velmi dobrý článek28. 3. 2011
HUSÍ FARMA ROHOZNÁ - Autor: husí farma Rohozná12. 3. 2011
husy - Autor: chovatel hus30. 1. 2011
To je sice hezké, ale právě ty granule - Autor: maxi9. 1. 2011
Dioxinová kuřata v Německu - Autor: čtenář9. 1. 2011
A co tak déšt na přání ? - Autor: deštič4. 1. 2011
Chov pro domácnost prosím. Jakmile to - Autor: zdenek28. 12. 2010
Ten článek ale neřeší základní - Autor: zdenek28. 12. 2010
Vrátím se do historie, kdy v padesátých a dalších - Autor: Auvajz28. 12. 2010
dříve pro každého chudého chalupníka běžné - Autor: Auvajz28. 12. 2010
Co jsou to za 2 hmoty ? Bílá a žlutá ? - Autor: modl28. 12. 2010
Jsou však učenlivé. Housata odchována - Autor: klion23. 12. 2010
Zbohatnu. Slepice mi za rok vydělají 72 000,- Kč - Autor: budoucí chovatel19. 12. 2010
tak teď nevím, je lepší husa, nebo kachna - Autor: jedlík19. 12. 2010