Calamondin – citrus v květnáči
Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINYNa našem trhu se začala objevovat pro tuzemce, jako pokojová rostlina, nový druh citrusu s názvem calamondin. Co to je vlastně za citrus, je poživatelný a jak se vlastně pěstuje.
Calamondin je křížencem mezi kumquatem a některou z mandarin (Citrus Reticulata). calamondin (Citrofortunella mitis). Ve světě je to docela dobře známý citrus ovoce. Ovoce calamondinu má 3 až 5 cm v průměru. Je cítit po mandarinkách. Chuť plodu je kyselá. Jako citrus vysoký obsah vitamínu C.
Většina pěstitelů calamondin považuje tento stromek jen jako ozdobnou a atraktivní pokojovou rostlinu. Zvláště pak ovoce působí velice dekorativně.
Nicméně ovoce calamondinu může být použito i konzumaci. Dá se jíst i syrový, ale kvůli kyselému obsahu se jí i s kůrou, která má mírně nasládlou příchuť.Další upotřebení je například k přípravě osvěžující limonády. Dají se s ním taky zdobit poháry. V Asii je využíván ve formě džusu při úpravě ryb, drůbežího a nebo vepřového masa. Marmeláda z calamondinu je dělána stejně jako pomerančová marmeláda.
Pěstuje se úplně stejně jako jiné citrusy. Má rád slunné stanoviště. Vyžaduje občasné hnojení a pravidelnou zálivku. Při dobrém zacházení nám může vydržet i víc než 10 let. Vzhledem, k tomu, že je jeho pěstování v postatě stejné jako u jiných citrusů, tak více najdete v článku: „Pěstování citrusů“.
Autor: E.Š.
Související články:
Ibišek čínský neboli čínská růže
Datlovník a jeho pěstování
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?
Štítky
Doporuč přátelům