Vyhněte se nehodě nebo pokutě kvůli špatně zajištěnému nákladu. Jak na to?

Vyhněte se nehodě nebo pokutě kvůli špatně zajištěnému nákladu. Jak na to? - Inmagazin.cz Kategorie: FINANCE

Špatně naložený a neupevněný náklad způsobí ročně desítky až stovky nehod a škody se pohybují v řádech stovek milionů korun. Co dělat, abyste dovezli vše v pořádku z místa nakládky až do místa určení?



Během přepravy zboží na nákladních autech, ve chvíli, kdy za osobní vůz zapojíte vozík a naložíte třeba sekačku či dřevo na zimu, i v situaci, kdy náklad převážíte na střeše nebo v pootevřeném kufru auta, byste měli myslet na bezpečnost nejen svojí, ale i všech dalších účastníků provozu. Stačí, že se špatně upevněný náklad uvolní během prudkého brždění a neštěstí je na světě.

Čím náklad ukotvit, aby byla cesta příjemná a bezpečná

K bezpečnému upevnění a zajištění nákladu se rozhodně nepoužívají žádné obyčejné řetězy, řemeny ani gumicuky. Použít byste měli kotvící systémy, jako jsou upínací popruhy neboli upínací pásy (lidově řečeno kurty/kurtny). Pokud je potřeba upevnit větší náklad, používají se také zábrany a rozpěrné tyče, protiskluzové podložky, ochranné rohy a hrany, upevňovací sítě, big bagy nebo kotevní řetězy.

upevnění

Mezi nejpoužívanější prvky patří upínací popruhy, které existují v řadě variant - jako upínací pásy s ráčnou, jednodílné upínací pásy, rychloupínací popruhy nebo i jako celé upínací sestavy.

Pro každý typ nákladu se hodí jiný upínací popruh. Vždy si zkontrolujte, aby upínací pásy měly dostatečnou pevnost s ohledem na převážený náklad. Na e-shopu TRUCK SHOP SIMEX si můžete vybrat vhodný upínací popruh podle váhy nákladu i podle specifik jeho uchycení.

7 rad, jak postupovat při upevňování nákladu

1) Upínací prostředky (pásy, popruhy, upínací soupravy) musí odpovídat ČSN, nesmí být poškozené.

2) Náklad by měl být na vozidle nebo na přívěsném vozíku upevněn rovnoměrně.

3) Náklad se musí nakládat na čistou plochu. Například v případě rozsypaných sypkých materiálů, granulátu nebo kameniva by náklad mohl po materiálu „klouzat”.

4) Náklad je možné upevnit tzv. šikmým kotvením - uchycením upínacích pásů diagonálně na kotvící body.

5) Pokud vznikla mezera vpředu, měl by být náklad zajištěn čelní stěnou nebo upínacím popruhem a přidat se může i protiskluzová podložka.

6) U nákladu, který by se mohl překlopit (například motorka stojící na vozíku), je potřeba překlopení zabránit dostatečným zajištěním pomocí upínacích pásů. Vhodné je ukotvení vedené přes vrchol nákladu. U větších nákladů se používají speciální kotevní prostředky, které blokují překlopení.

7) Pokud je náklad ukotven smyčkovým vázáním k jedné straně ložné plochy (karoserie, strany vozíku), je potřeba zajistit také blokování základny.

upevnění

Když máte náklad naložen, ukotven a vyrazili jste na cestu, nezapomínejte průběžně kontrolovat, zda se během cesty popruhy neuvolnily nebo se náklad neposunul tam, kam nemá. U delších cest neváhejte udělat pauzu, zastavit a ujistit se, zda je vše v pořádku.

Na e-shopu TRUCK SHOP SIMEX si můžete vybrat vhodné prostředky pro upevnění a zajištění nákladu. Využít také můžete věrnostního programu nebo možnost pravidelných závozů náhradních dílů a dalších TRUCK doplňků.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle