Vavřín pravý alias Bobkový list a jeho pěstování
Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINYVe starověku se těšil bobkový list, či vavřín, veliké úctě. Dnes nachází uplatnění nejen jako koření ale i jako moderní dekorační rostlina našich domovů.
Vavřín se pěstuje jako keř ve všech zemích kolem Středozemního moře, ve Francii, Řecku, Španělsku, Portugalsku, Albánii, Jugoslávii, ale i na Krymu a v Gruzii. U nás se pěstuje ve sklenících, ale většinou ho známe jako okrasný stromek ze vstupních hal hotelů a restaurací, honosných schodišť a sálů.
Vavřín je víceletá rostlina vytvářející keřík nebo malý stromek, jehož podlouhlé, zelené kožovité listy jsou sklízeny a sušeny . Jsou známy pod názvem bobkový list. Květy vavřínu jsou malé, bílé a voňavé. Černé plody se nevyužívají. Listy jsou u nás během vaření přidávány do polévek, omáček, gulášů, k rybím i masovým pokrmům, při nakládání okurek a kysaného zelí.
Jak jej pěstovat
Vyžaduje světlé stanoviště, vyhovuje mu polostín , krátkodobě snese i pokles teploty pod bod mrazu (až - 10 °C).
Pěstuje se jako víceletá rostlina, vydrží na stanovišti za předpokladu, že neuschnou listy. Pokud se tak stane, rostlina zahyne. Vavřín se dá pěstovat v korunce na vysoké nožce nebo jako keř tvarovaný do pyramidy. Pravidelnými prohlídkami v létě kontrolujeme výskyt mšic, které lze spláchnout proudem horké vody a výskyt puklic, proti kterým musíme zasáhnout některým z insekticidů. Mladým rostlinám neotrháváme lístky - potřebují je nutně k fotosyntéze.
Až keř povyroste, tvarujeme jej a při tom sklízíme lístky, které sušíme. Při sušení se nesmí listy zapařit a zhnědnout - jinak zcela ztrácí své typické aroma.
Pěstování v přenosných nádobách - alespoň 20l je velmi efektní, protože rostliny můžeme přemístit podle potřeby na zimu do světlé místnosti v teplotě nepřesahující 15 stC. Během přezimování je zaléváme jednou za měsíc.
Vavřínové listy máme spojeny především s antickou mytologií. Vavřínovými věnci se zdobívaly hlavy básníků, umělců, vojevůdců, sportovců. Byly vždy znakem slávy a cti. Patří také k nejstaršímu a nejpoužívanějšímu koření.
Využítí v domácnosti
Odedávna se používá nejen pro zvýraznění chuti ale i k léčení. Na bolestivé klouby lze použít léčivý obklad (kaši z rozdrcených bobkových listů smíchaných s olejem naneseme na pláténko a několikrát denně přikládáme na bolestivé místo).
V kuchyni se používá ke konzervaci masa, k nakládání ryb, nesmí chybět v láku na nakládání okurek, hub, paprik, zelí, zvýrazní chuť bramboračky, masového vývaru i dušeného či pečeného masa, zvláště zvěřiny.
Jako okrasný stromek lze ho použít do vstupních hal, honosných schodišť a sálů, na terasu i do zimní zahrady.
Autor: -E.Š.-
Související články:
Ibišek čínský neboli čínská růže
Datlovník a jeho pěstování
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?
Štítky
Doporuč přátelům